Co trzeci pracujący Polak je w pracy jeden posiłek (infografika)
Jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków w ciągu ośmiu godzin pracy je jeden posiłek. Jest nim najczęściej drugie śniadanie w postaci kanapki, owoców lub słodyczy - wynika z badania Ipsos.
Pracujący Polak uważa, że odżywia się zdrowo (ponad 40% respondentów). Jednocześnie 32% ankietowanych w ciągu całego dnia pracy zjada wyłącznie jeden posiłek.
Średnio statystycznie jemy w pracy mniej niż 2 posiłki dziennie. Najczęściej jest to drugie śniadanie – tak wskazało 73% badanych.
Połowa ankietowanych codziennie je kanapki, a kilka razy w tygodniu konsumuje świeże owoce, jogurty oraz słodycze i słodkie wypieki. Co trzecia osoba deklaruje, że jada w pracy obiad/lunch. Znacznie rzadziej, bo raz w miesiącu, sięgamy po bakalie, orzechy czy suszone owoce. Bardzo rzadko wybieramy dania gotowe zalewane wrzątkiem czy fast foody w postaci kebabów, hamburgerów czy hot dogów.
To co jemy w pracy najczęściej przygotowywane jest wcześniej w domu – taka postawa jest szczególnie charakterystyczna dla mieszkańców małych miast i osób powyżej 50. roku życia.
Osoby, które jadają posiłki w restauracjach, stołówkach czy firmowych kantynach, odwiedzają je średnio 1,6 razy w tygodniu. Zdecydowanie najczęściej wybierają domowy obiad – klasyczne drugie danie, na które wskazało 60% badanych. Chętnie sięgają także po zupę, pierogi i wszelkiego rodzaju sałatki (odpowiednio 29%, 27% i 26% respondentów).
Konsumenci są zgodni w kwestii rozumienia zdrowego odżywiania – niemal 80% respondentów definiuje je poprzez unikanie sztucznych składników, konserwantów i tłustych produktów.
Połowa ankietowanych ze swojej diety w pracy najchętniej wyeliminowałaby słodycze, a 35% całkowicie zrezygnowałoby z dań typu fast food i słonych przekąsek w postaci chipsów, paluszków czy krakersów. Ponadto 70% badanych chciałoby mieć w pobliżu miejsca pracy restaurację ze zdrowym i smacznym jedzeniem.
Badanie "Co Polacy jedzą w pracy?" zostało przeprowadzone przez pracownię Ipsos na zlecenie Sodexo On-site Services na przełomie maja i czerwca 2013 r., metodą CAWI z wykorzystaniem panelu internetowego, na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie aktywnych zawodowo Polaków (liczebność próby N=643).
Dołącz do dyskusji: Co trzeci pracujący Polak je w pracy jeden posiłek (infografika)