Burger King otwiera pierwszą bezmięsną restaurację
W niemieckiej Kolonii 7 czerwca zostanie otwarty pierwszy lokal Burger King serwujący tylko produkty wegetariańskie lub wegańskie.
We współpracy z The Vegetarian Butcher, w lokalu tym serwowane będą takie dania, jak Whopper na bazie roślin, Halloumi King czy roślinny Long Chicken Burger. Na razie to tylko eksperyment - bezmięsne menu w jednym z lokali Burger Kinga w Kolonii będzie serwowane tylko kilka dni, po czym wróci regularna oferta.
Bezmięsny Burger King
Burger King eksperymentuje z roślinnymi daniami od 2002 roku, kiedy to wprowadzono do stałego menu wegetariańskiego burgera. Jego nowsza wersja - roślinny Rebel Whopper, dostarczany przez The Vegetarian Butcher - jest dostępny w ponad 35 krajach na czterech kontynentach.
The Vegetarian Butcher - roślinna marka Unilevera - do stworzenia smaków i tekstur przypominających mięso wykorzystuje najnowocześniejsze technologie oraz różnorodne mieszanki roślinnych białek.
Według tegorocznych badań Boston Consulting Group, sektor roślinnych zamienników mięsa w 2035 roku osiągnie wartość 290 miliardów dolarów.
Dołącz do dyskusji: Burger King otwiera pierwszą bezmięsną restaurację