Aplikacja FoodCloud od Tesco ma zapobiegać marnowaniu żywności
Sieć marketów Tesco Polska udostępniła internetową aplikację FoodCloud, dzięki której można monitorować oraz zarządzać procesem nadwyżek żywności.
![](https://static.wirtualnemedia.pl/media/top/TescoFoodCloud655.jpg)
Aplikacja FoodCloud ma na celu eliminowanie marnotrawstwa żywności. Dzięki niej sklepy, które mają nadwyżki towarów mogą bezpośrednio kontaktować się z organizacjami charytatywnymi. Technologia wprowadzana obecnie w Polsce jest już stosowana w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Umożliwia tamtejszym sklepom szybkie i łatwe przekazywanie żywności organizacjom społecznym i bankom żywności.
System pozwala w czasie rzeczywistym nadzorować potwierdzenia odbioru i fizyczne odbiory żywności realizowane przez organizacje charytatywne. Usprawnia również przepływ dokumentów potwierdzających przekazanie darowizny i księgowania tych darowizn. Pierwszym, który testuje to rozwiązanie jest Krakowski Bank Żywności.
Jak podaje Tesco Polska, obecnie ponad 270 sklepów tej sieci w naszym kraju przekazuje nadwyżki żywności. Nowa technologia, informując organizacje charytatywne o ilościach i lokalizacji dostępnych produktów - w czasie rzeczywistym - pozwoli uprościć proces przekazywania nadwyżek i zachęci nowe organizacje do wzięcia udziału w tej inicjatywie.
Dzięki FoodCloud organizacje charytatywne dostają informacje o o nadwyżkach dostępnej żywności bezpośrednio na telefon, co pozwoli im zaplanować odbiór świeżych produktów ze sklepów. Na obecnym etapie z rozwiązania FoodCloud korzysta 5 sklepów Tesco w obrębie Krakowa. Detalista chce rozszerzyć działanie aplikacji na cały kraj.
Wprowadzając aplikację FoodCloud, Tesco kontynuuje swoje działania mające na celu zmniejszanie skali marnowania jedzenia. Wcześniej, jako pierwsza sieć handlowa w Polsce i Europie Środkowej, udostępniła dane dotyczące marnowania żywności w swoich sklepach i dystrybucji.
Celem Tesco jest, aby do 2020 roku wszystkie sklepy oferowały organizacjom społecznym nadwyżki żywności.
FoodCloud powstał w 2012 roku w Dublinie. Od tego czasu organizacja pomogła uratować 18 200 ton żywności. Jest to równowartość 40 mln pełnowartościowych posiłków.
- Wizją FoodCloud jest świat, w którym nadające się do spożycia produkty nigdy nie są wyrzucane. Jesteśmy dumni, że możemy wspierać działania jakie Tesco i inne europejskie sieci podejmują by walczyć z problemem marnowania żywności – powiedziała Emma Walsh, dyrektor operacyjna w FoodCloud.
Dołącz do dyskusji: Aplikacja FoodCloud od Tesco ma zapobiegać marnowaniu żywności