Już 15 listopada, w Niedrzwicy Kościelnej koło Lublina, odbędzie się 10. edycja Święta Bigosu Polskiego. To jedyne takie wydarzenie w Europie, dlatego organizatorzy zadbali o specjalną oprawę. Na wszystkich uczestników czekają atrakcje kulinarne i artystyczne.
Święto Bigosu Polskiego zostało ustanowione po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, kiedy to unijni komisarze zabronili mieszkańcom krajów wspólnoty wielokrotnego odgrzewania potraw. Jak wiadomo jednak, to właśnie podgrzewanie jest jednym z największych tajemnic niepowtarzalnego smaku bigosu. Dlatego w obronie tego dania, zorganizowano po raz pierwszy Święto Bigosu. Od tamtej pory z roku na rok impreza cieszy się coraz większą popularnością.
Wydarzenie organizowane jest w Niedrzwicy Kościelnej niedaleko Lublina, w Siedlisku Folkloru „Marzanna”. – Bigos jest najbardziej polskim daniem ze wszystkich specjałów naszej kuchni, dlatego zasługuje na swoje święto – mówi Władysław Boruch, organizator święta i właściciel Siedliska.
Święto zorganizowane zostało po raz pierwszy w 2004 roku i od razu zyskało sympatię i przyjazne nastawienie mediów oraz samorządowców. Organizatorzy świadomi potencjału bigosu, jak również tego, że jest on silnie związany z najlepszymi tradycjami polskiej kuchni wystąpili o patronat do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W ramach Święta odbędą się Mistrzostwa Polski Dziennikarzy i Gwiazd Bigosu. Swój udział w jury zapowiedzieli już m.in. Zbigniew Buczkowski, Rafał Ziemkiewicz, Ewa Złotowska, Laura Łącz, ale nie zabraknie też znanych kucharzy i krytyków kulinarnych. W tym samym czasie odbędzie się też Konkurs dla szkoły gastronomicznej i restauracji, która przygotuje najsmaczniejszy bigos.
Na najlepszych czekają nagrody: złoty, srebrny i brązowy Gar oraz Nagroda Publiczności. – Ostatnia nagroda jest jedną z najważniejszych – mówi Boruch. – Wszystkie potrawy, z których każda jest inna, będą oceniane przez wszystkich obecnych uczestników.
Wydarzenie uświetnią również gwiazdy, wśród nich usłyszymy m.in. Izabelę Trojanowska, Monikę Jarosińską i Lidię Stanisławską.
Święto Bigosu Polskiego to przedsięwzięcie, które ma na celu promocję tradycji polskiej kuchni,
w szczególności bigosu oraz promocję regionu lubelskiego w oparciu o tradycje kulinarne i historyczne regionu. Organizatorem Święta jest Stowarzyszenie Miłośników Folkloru w Niedrzwicy Kościelnej oraz Stowarzyszenie Dziennikarzy Podróżników „Globtroter”.
Nad tegoroczną edycją patronat objęli: Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska”, Marszałek Województwa Lubelskiego, Polska Organizacja Turystyczna i Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna.
Patronami medialnymi wydarzenia są: TVP Lublin, Polska The Times, Kurier Lubelski, Nasze Miasto Lublin, Moje Miasto Lublin, Radio Lublin, Radio Centrum, Radio Er, Ambasador, Poznaj Świat.