Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2013-04-04

A A A POLEĆ DRUKUJ

PepsiCo zapewni dostęp do czystej wody 6 milionom ludzi!

150x110

Dzięki współpracy Fundacji PepsiCo z Instytutem Ziemi Uniwersytetu Columbia oraz czołowymi organizacjami pozarządowymi firma PepsiCo do 2015 roku umożliwi dostęp do wody pitnej aż sześciu milionom ludzi.  

Nowy Jork, 28 Marca, 2013 – Firma PepsiCo, Inc. z sukcesem zrealizowała projekt zakładający zapewnienie dostępu do wody pitnej trzem milionom ludzi w krajach rozwijających się. Firma ogłosiła, że jej kolejnym celem będzie zagwarantowanie dostępu do wody pitnej kolejnym trzem milionom osób do końca 2015 roku, a tym samym podwojenie początkowych założeń. Będzie to możliwe dzięki współpracy firmy i jej fundacji z organizacjami zajmującymi się problematyką niedoboru zasobów wodnych oraz za pomocą inicjatyw, obejmujących oszczędzanie i dystrybucję wody, skierowanych do ubogich społeczności w Chinach, Indiach, Mali,  a także w Brazylii i Kolumbii oraz w innych państwach Ameryki Łacińskiej.

Sukces firmy PepsiCo w upowszechnianiu dostępu do wody pitnej został zrealizowany w oparciu o strategię „Performance with Purpose”, która wyraża cel firmy jakim jest zrównoważony rozwój, towarzyszący procesowi dostarczania konsumentom na całym świecie szerokiego wachlarza wysokiej jakości artykułów spożywczych i napojów. Ważnym elementem  funkcjonowania przedsiębiorstwa jest opracowywanie innowacyjnych sposobów minimalizowania wpływu PepsiCo na środowisko naturalne, obniżanie kosztów firmy przez oszczędzanie energii i wody oraz redukcję ilości opakowań. Jednocześnie firma w swoich działaniach wspiera inicjatywy ważne dla lokalnych społeczności. 

Podczas konferencji „State of the Planet”, Fundacja PepsiCo zadeklarowała dalszą współpracę z Instytutem Ziemi Uniwersytetu Columbia. Udaną kooperację między tymi instytucjami przy projektach związanych z wodą zapoczątkował grant udzielony przez Fundację PepsiCo w wysokości 6 milionów dolarów przeznaczony na budowę Columbia Water Center.Podczas konferencji „State of the Planet”, Fundacja PepsiCo zadeklarowała dalszą współpracę z Instytutem Ziemi Uniwersytetu Columbia. Udaną kooperację między tymi instytucjami przy projektach związanych z wodą zapoczątkował grant udzielony przez Fundację PepsiCo w wysokości 6 milionów dolarów przeznaczony na budowę Columbia Water Center.Podczas konferencji „State of the Planet”, Fundacja PepsiCo zadeklarowała dalszą współpracę z Instytutem Ziemi Uniwersytetu Columbia. Udaną kooperację między tymi instytucjami przy projektach związanych z wodą zapoczątkował grant udzielony przez Fundację PepsiCo w wysokości 6 milionów dolarów przeznaczony na budowę Columbia Water Center.Podczas konferencji „State of the Planet”, Fundacja PepsiCo zadeklarowała dalszą współpracę z Instytutem Ziemi Uniwersytetu Columbia. Udaną kooperację między tymi instytucjami przy projektach związanych z wodą zapoczątkował grant udzielony przez Fundację PepsiCo w wysokości 6 milionów dolarów przeznaczony na budowę Columbia Water Center.

„W ostatnich latach dokonaliśmy ogromnego postępu w działaniach na rzecz zrównoważonego rozwoju opartego na współpracy firmy i społeczności w których działamy” - powiedziała Indra Nooyi, Prezes i Dyrektor Generalna PepsiCo. „Kompleksowe podejście do kwestii zarządzania zasobami wodnymi umożliwia PepsiCo odgrywanie pozytywnej roli w zwalczaniu niedoboru wody, jednocześnie podnosząc wydajność działań biznesowych firmy” - dodała Nooyi. - powiedziała Indra Nooyi, Prezes i Dyrektor Generalna PepsiCo. „Kompleksowe podejście do kwestii zarządzania zasobami wodnymi umożliwia PepsiCo odgrywanie pozytywnej roli w zwalczaniu niedoboru wody, jednocześnie podnosząc wydajność działań biznesowych firmy” - dodała Nooyi. - powiedziała Indra Nooyi, Prezes i Dyrektor Generalna PepsiCo. „Kompleksowe podejście do kwestii zarządzania zasobami wodnymi umożliwia PepsiCo odgrywanie pozytywnej roli w zwalczaniu niedoboru wody, jednocześnie podnosząc wydajność działań biznesowych firmy” - dodała Nooyi. - powiedziała Indra Nooyi, Prezes i Dyrektor Generalna PepsiCo. „Kompleksowe podejście do kwestii zarządzania zasobami wodnymi umożliwia PepsiCo odgrywanie pozytywnej roli w zwalczaniu niedoboru wody, jednocześnie podnosząc wydajność działań biznesowych firmy” - dodała Nooyi.

„Dzięki wsparciu ze strony Fundacji PepsiCo, Columbia Water Center pomaga w rozwiązywaniu największych wyzwań związanych z wodą” - powiedział Jeffrey Sachs, Dyrektor Instytutu Ziemi na Uniwersytecie Columbia. „Woda ma kluczowe znaczenie dla rozwoju gospodarczego i dobrobytu człowieka, podczas gdy problem jej niedoboru nabiera coraz większego znaczenia w kontekście zmian klimatycznych, urbanizacji i wzrostu populacji. Columbia Water Center korzysta z wiedzy naukowej i najnowszych technologii w celu opracowania procedur ochrony wód gruntowych na potrzeby rolnictwa, radzenia sobie z ekstremalnymi powodziami, jak również promowania idei oszczędzania wody i energii. Jesteśmy dumni ze współpracy z PepsiCo zmierzającej do podjęcia wysiłków wobec wyzwań związanych z gospodarowaniem zasobami wodnymi oraz kwestią zrównoważonego rozwoju” – zaznaczył Sachs. - powiedział Jeffrey Sachs, Dyrektor Instytutu Ziemi na Uniwersytecie Columbia. „Woda ma kluczowe znaczenie dla rozwoju gospodarczego i dobrobytu człowieka, podczas gdy problem jej niedoboru nabiera coraz większego znaczenia w kontekście zmian klimatycznych, urbanizacji i wzrostu populacji. Columbia Water Center korzysta z wiedzy naukowej i najnowszych technologii w celu opracowania procedur ochrony wód gruntowych na potrzeby rolnictwa, radzenia sobie z ekstremalnymi powodziami, jak również promowania idei oszczędzania wody i energii. Jesteśmy dumni ze współpracy z PepsiCo zmierzającej do podjęcia wysiłków wobec wyzwań związanych z gospodarowaniem zasobami wodnymi oraz kwestią zrównoważonego rozwoju” – zaznaczył Sachs.„Dzięki wsparciu ze strony Fundacji PepsiCo, Columbia Water Center pomaga w rozwiązywaniu największych wyzwań związanych z wodą” - powiedział Jeffrey Sachs, Dyrektor Instytutu Ziemi na Uniwersytecie Columbia. „Woda ma kluczowe znaczenie dla rozwoju gospodarczego i dobrobytu człowieka, podczas gdy problem jej niedoboru nabiera coraz większego znaczenia w kontekście zmian klimatycznych, urbanizacji i wzrostu populacji. Columbia Water Center korzysta z wiedzy naukowej i najnowszych technologii w celu opracowania procedur ochrony wód gruntowych na potrzeby rolnictwa, radzenia sobie z ekstremalnymi powodziami, jak również promowania idei oszczędzania wody i energii. Jesteśmy dumni ze współpracy z PepsiCo zmierzającej do podjęcia wysiłków wobec wyzwań związanych z gospodarowaniem zasobami wodnymi oraz kwestią zrównoważonego rozwoju” – zaznaczył Sachs. - powiedział Jeffrey Sachs, Dyrektor Instytutu Ziemi na Uniwersytecie Columbia. „Woda ma kluczowe znaczenie dla rozwoju gospodarczego i dobrobytu człowieka, podczas gdy problem jej niedoboru nabiera coraz większego znaczenia w kontekście zmian klimatycznych, urbanizacji i wzrostu populacji. Columbia Water Center korzysta z wiedzy naukowej i najnowszych technologii w celu opracowania procedur ochrony wód gruntowych na potrzeby rolnictwa, radzenia sobie z ekstremalnymi powodziami, jak również promowania idei oszczędzania wody i energii. Jesteśmy dumni ze współpracy z PepsiCo zmierzającej do podjęcia wysiłków wobec wyzwań związanych z gospodarowaniem zasobami wodnymi oraz kwestią zrównoważonego rozwoju” – zaznaczył Sachs.

W ubiegłym roku PepsiCo została wyróżniona za inicjatywy w zakresie zarządzania wodą, otrzymując prestiżową „Stockholm Industry Award”. Nagroda ta jest przyznawana w uznaniu za wkład sektora biznesowego w zrównoważone zarządzanie zasobami wodnymi, usprawnienie wydajności produkcji oraz innowacyjne podejście do technologii wykorzystujących wodę.

Kroki podjęte przez firmę PepsiCo i jej fundację na rzecz powszechnego dostępu do czystej wody oraz oszczędzania zasobów wodnych w ramach działalności biznesowych firmy obejmują:

  • Nawiązywanie współpracy z organizacjami na całym świecie w celu pobudzenia rozwoju lokalnych społeczności oraz rozwiązywanie problemów związanych ze środowiskiem naturalnym. Oprócz projektów realizowanych wraz z the Columbia Water Center przy programach dotyczących  kwestii wody, PepsiCo współpracuje także z the China Women’s Development Foundation, the Inter-American Development Bank, the Safe Water Network oraz Water.org.Nawiązywanie współpracy z organizacjami na całym świecie w celu pobudzenia rozwoju lokalnych społeczności oraz rozwiązywanie problemów związanych ze środowiskiem naturalnym. Oprócz projektów realizowanych wraz z the Columbia Water Center przy programach dotyczących  kwestii wody, PepsiCo współpracuje także z the China Women’s Development Foundation, the Inter-American Development Bank, the Safe Water Network oraz Water.or ">Nawiązywanie współpracy z organizacjami na całym świecie w celu pobudzenia rozwoju lokalnych społeczności oraz rozwiązywanie problemów związanych ze środowiskiem naturalnym. Oprócz projektów realizowanych wraz z the Columbia Water Center przy programach dotyczących  kwestii wody, PepsiCo współpracuje także z the China Women’s Development Foundation, the Inter-American Development Bank, the Safe Water Network oraz Water.org.Nawiązywanie współpracy z organizacjami na całym świecie w celu pobudzenia rozwoju lokalnych społeczności oraz rozwiązywanie problemów związanych ze środowiskiem naturalnym. Oprócz projektów realizowanych wraz z the Columbia Water Center przy programach dotyczących  kwestii wody, PepsiCo współpracuje także z the China Women’s Development Foundation, the Inter-American Development Bank, the Safe Water Network oraz Water.org.
  • Instalowanie systemów irygacyjnych, zakładanie centrów zdrowej wody, konstruowanie cystern do gromadzenia wody deszczowej, ulepszanie programów sanitarnych oraz rekultywacja warstwy wodonośnej.Instalowanie systemów irygacyjnych, zakładanie centrów zdrowej wody, konstruowanie cystern do gromadzenia wody deszczowej, ulepszanie programów sanitarnych oraz rekultywacja warstwy wodonośnej.
  • Zwiększenie wydajności zużywania wody w działaniach PepsiCo o więcej niż 20% na jednostkę produkcyjną w odniesieniu do stanu z roku 2006, osiągając ten cel cztery lata wcześniej, niż zakładał to plan działań.Zwiększenie wydajności zużywania wody w działaniach PepsiCo o więcej niż 20% na jednostkę produkcyjną w odniesieniu do stanu z roku 2006, osiągając ten cel cztery lata wcześniej, niż zakładał to plan działań.
  • Zaoszczędzenie w 2011 roku prawie 16 miliardów litrów wody w działalności firmy w porównaniu z rokiem 2006, poprzez zastosowanie urządzeń i technologii umożliwiających ograniczenie zużycia wody, pomysłowy recykling i ponowne jej wykorzystanie oraz zainstalowanie systemu zarządzania zużyciem wody w zakładach produkcyjnych.
  • Zredukowanie łącznych kosztów zużycia energii i wody o ponad 45 milionów dolarów od 2006 do 2011 roku.
  • Wprowadzenie innowacyjnych rozwiązań i technologii, zaprojektowanych w celu zmniejszenia zużycia wody w rolnictwie takich jak: nowe techniki nawadniania, i narzędzia, które pomagają rolnikom nawozić i nawadniać ich uprawy w najbardziej efektywny sposób.

 

Również w Polsce PepsiCo skutecznie optymalizuje proces zarządzania zasobami wodnymi. Zakłady produkcyjne firmy w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim, gdzie produkowane są przekąski, ograniczyły w 2012 roku wykorzystanie wody na kilogram gotowego produktu o 44% w porównaniu do 2006 roku. Natomiast zakłady w Michrowie i Żninie, wytwarzające napoje, zredukowały w 2012 roku zużycie wody na litr produkowanego napoju o 22% w porównaniu do 2008 roku. Ponadto fabryka w Grodzisku Mazowieckim dysponuje pionierskim systemem obierania w zamkniętym obiegu wody. Również w Polsce PepsiCo skutecznie optymalizuje proces zarządzania zasobami wodnymi. Zakłady produkcyjne firmy w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim, gdzie produkowane są przekąski, ograniczyły w 2012 roku wykorzystanie wody na kilogram gotowego produktu o 44% w porównaniu do 2006 roku. Natomiast zakłady w Michrowie i Żninie, wytwarzające napoje, zredukowały w 2012 roku zużycie wody na litr produkowanego napoju o 22% w porównaniu do 2008 roku. Ponadto fabryka w Grodzisku Mazowieckim dysponuje pionierskim systemem obierania w zamkniętym obiegu wody. Również w Polsce PepsiCo skutecznie optymalizuje proces zarządzania zasobami wodnymi. Zakłady produkcyjne firmy w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim, gdzie produkowane są przekąski, ograniczyły w 2012 roku wykorzystanie wody na kilogram gotowego produktu o 44% w porównaniu do 2006 roku. Natomiast zakłady w Michrowie i Żninie, wytwarzające napoje, zredukowały w 2012 roku zużycie wody na litr produkowanego napoju o 22% w porównaniu do 2008 roku. Ponadto fabryka w Grodzisku Mazowieckim dysponuje pionierskim systemem obierania w zamkniętym obiegu wody. Również w Polsce PepsiCo skutecznie optymalizuje proces zarządzania zasobami wodnymi. Zakłady produkcyjne firmy w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim, gdzie produkowane są przekąski, ograniczyły w 2012 roku wykorzystanie wody na kilogram gotowego produktu o 44% w porównaniu do 2006 roku. Natomiast zakłady w Michrowie i Żninie, wytwarzające napoje, zredukowały w 2012 roku zużycie wody na litr produkowanego napoju o 22% w porównaniu do 2008 roku. Ponadto fabryka w Grodzisku Mazowieckim dysponuje pionierskim systemem obierania w zamkniętym obiegu wody. 

Tak znaczące zmniejszenie zużycia wody w procesie produkcji było możliwe dzięki wdrożeniu innowacyjnych rozwiązań technologicznych oraz zaangażowaniu pracowników PepsiCo, którzy dostrzegają korzyści oszczędzania wody dla środowiska oraz działalności firmy.

 






Słowa kluczowe:PepsiCo, Fundacja PepsiCo

Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS