Oberżyna, gruszka miłości, bakman, jajko krzewiaste, pisanka podłużna, szalone jabłko… To tylko niektóre z rzadko używanych określeń bakłażana. Jest ich całe mnóstwo, tak jak wiele jest sposobów wykorzystania go w kuchni! Prawdziwym bohaterem naszych stołów jest przede wszystkim bakłażan faszerowany mięsem lub warzywami. Przygotujemy z nim jednak także mnóstwo innych, pysznych dań - sałatki, sosy, dipy, kremy, zapiekanki czy przystawki – właściwie wszystko to, na co akurat przyjdzie nam ochota. Bakłażan szczególnie sprawdza się w sezonie grillowym, pieczony na ruszcie i podawany jako dodatek do mięs. Pędźcie więc do sklepu po świeżego bakłażana i skorzystajcie z naszych pomysłów na potrawy!
- WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich - pozwala na przygotowanie idealnie doprawionej, soczystej i delikatnej piersi kurczaka bez dodawania tłuszczu podczas smażenia.
- Bulion warzywny WINIARY - to wyrazisty smak i zapach włoszczyzny zamknięty w aromatycznej kostce. Kostka bulionu jest idealną bazą do przygotowania zarówno tradycyjnych dań, jak i innowacyjnych, niestandardowych przysmaków. Świetnie nadaje się także do gotowania kasz czy duszenia warzyw, a na dodatek potrawy nie trzeba już solić!
- Przyprawa w płynie MAGGI - Uniwersalna przyprawa ma szerokie zastosowanie i jest idealna do zup, sosów, dań z patelni, niezliczonych przystawek i dań na zimno. Daj się zaskoczyć!
- Rosół drobiowy WINIARY - to doskonale znany smak jak z domowej kuchni – bez niego trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Sprawdzi się, jako baza nie tylko różnorodnych zup, ale także wielu innych potraw. Można wykorzystać go do przyrządzenia delikatnych kasz, makaronów i ryżu. Niezależnie, czy są głównym składnikiem potraw, czy występują na talerzu, jako dopełnienie dania, będą smakowały wyśmienicie. I nie potrzeba już żadnych dodatkowych przypraw.
- Majonez Dekoracyjny WINIARY – dzięki wyjątkowemu smakowi, doskonałej jakości oraz kremowej konsystencji od lat jest ulubionym majonezem Polaków. Doskonały do zimnych przystawek oraz warzywnych sałatek.
- Sugerowana cena detaliczna produktu:
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich - ok. 2,99 zł
Bulion warzywny WINIARY – ok. 1,80 zł
Przyprawa w płynie MAGGI (200g) – ok. 2,70 zł
Rosół drobiowy WINIARY - ok. 1,80 zł
Majonez Dekoracyjny WINIARY (400 ml) – ok. 5,20 zł
Piękny kolor, obecność składników mineralnych oraz wyjątkowy smak – to tylko niektóre z zalet bakłażana. To ciemnofioletowe warzywo jest niskokaloryczne i zawiera błonnik, dzięki czemu warto włączać go do wszelkich diet, szczególnie tych odchudzających. Oberżyna to także bogate źródło potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i prawidłową pracę mięśni. Bakłażan możemy przygotować na rozmaite sposoby - dusić, faszerować, smażyć, piec czy grillować. Liczba potraw, które możemy przyrządzić z jego wykorzystaniem, jest niemalże nieograniczona, więc wśród naszych kulinarnych inspiracji z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!
Na pyszne śniadanie czy pożywną kolację idealna będzie oryginalna sałatka z bakłażanem, zieloną soczewicą i kozim serem. Jej smak z pewnością zaskoczy nawet najbardziej wytrawnego kulinarnego smakosza! Do jej przygotowania będziemy potrzebować: WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich, kostkę Bulionu warzywnego WINIARY, 2 łyżki przyprawy w płynie MAGGI, 2 piersi kurczaka, 2 bakłażany, po jednej sztuce czerwonej i żółtej papryki, 150 g zielonej soczewicy, 50 g orzechów włoskich, 200 g koziego sera typu feta, 3 łyżek soku z cytryny, łyżki miodu oraz 4 łyżek oliwy. Przygotowania zaczynamy od ugotowania soczewicy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zamiast soli do gotowania dodajemy kostkę Bulionu warzywnego WINIARY. Następnie bakłażana kroimy w plastry o grubości 3 cm, skrapiamy oliwą i grillujemy, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku do momentu aż się ze złoci. Ostudzoną oberżynę po upieczeniu kroimy w paski. Piersi kurczaka przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka w ziołach prowansalskich. Ostudzoną pierś kroimy w paski wraz z umytą papryką. Orzechy kruszymy rękoma, a ser kroimy w kostkę. Następnie przyrządzamy dressing - w małym słoiczku mieszamy przyprawę w płynie MAGGI, oliwę, majonez, miód, sok z cytryny. Wystarczy jeszcze delikatnie wymieszać wszystkie składniki sałatki w misce i pyszna letnia kompozycja gotowa!
Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne zapiekanki z ziemniaków odkryj perfekcyjną kompozycję kulinarną z kaszą: bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym. Przygotujemy je zaledwie w 20 minut! Do przyrządzenia tego wyjątkowego dania będziemy potrzebować: 3 średniej wielkości bakłażanów, 250 g mięsa mielonego, kostki Rosołu drobiowego WINIARY, pomidora, cebuli, 2 ząbków czosnku, jednego jajka, 60 g kaszy jaglanej (1/3 szklanki), oliwy (do smażenia), soli i pieprzu (do smaku), sera mozarella lub sera żółtego (do dekoracji) oraz świeżego tymianku (do smaku). Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, bakłażany kroimy wzdłuż, miąższ nacinamy delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki i smarujemy je oliwą oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie bakłażan wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 15-20 minut. Delikatnie usuwamy miąższ przy pomocy łyżeczki, ale nie wyrzucamy go, ponieważ przyda się do nadzienia. Później cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni razem z mięsem. Dodajemy ugotowaną w Rosole drobiowym WINIARY kaszę jaglaną, jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (warto odsączyć wcześniej z niego nadmiar wody) oraz zachowany miąższ z bakłażana. Przygotowanym farszem napełniamy połówki bakłażanów, posypujemy startym serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 25-30 minut. Smacznego!
Pieczone plastry bakłażana to propozycja na pyszną przekąskę, na którą skuszą się nawet najmłodsi! Do ich przygotowania potrzebujemy: 2 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 3 bakłażanów, 200 g orzechów włoskich, 2 ząbków czosnku, łyżeczki nasion suszonej kolendry, opakowania świeżej kolendry, łyżeczki kurkumy, łyżeczki czerwonego pieprzu do ozdoby, odrobiny soli i pieprzu do smaku oraz oliwy do smażenia. Bakłażany kroimy wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm, oprószamy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie płuczemy je pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni i obsmażamy każdy plaster bakłażana z dwóch stron. Później przygotowujemy pastę - miksujemy orzechy z czosnkiem, kolendrą suszoną, kurkumą i świeżą kolendrą. Zostawiamy kilka gałązek świeżej kolendry do ozdoby. Zmiksowane składniki łączymy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Tak przyrządzoną pastę rozsmarowujemy na plastrach bakłażana i rolujemy. Roladki podajemy ze świeżą kolendrą i tłuczonym czerwonym pieprzem. Pycha!
Po więcej pomysłów na pyszne potrawy z wykorzystaniem bakłażana zapraszamy na www.winiary.pl.
dostarczył infoWire.pl