25 kwietnia br. w warszawskim studiu kulinarnym Cook Up odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Zaskakujące połączenia smakowe”. Wydarzenie towarzyszyło wprowadzeniu na polski rynek nowości – Pizzy Guseppe Mleczna i Biała Czekolada od Dr. Oetkera, która w ciągu zaledwie dwóch miesięcy stała się hitem sprzedaży!
Celem warsztatów było przede wszystkim pokazanie, że na pozór całkowicie różne smaki można połączyć w jedno pyszne danie. Tego typu kuchnia jest określana mianem foodpairingu i z roku na rok zyskuje coraz większe grono fanów gotowych wyjść poza utarte schematy i spróbować czegoś nowego. Między innymi takie podejście przyczyniło się do stworzenia czekoladowej pizzy. Pochodzący z Włoch przysmak nie jest już jedynie słoną przekąską serwowaną w porze obiadowej. Nowy produkt Dr. Oetkera oferuje połączenie klasycznego, chrupiącego ciasta z pyszną czekoladą: mleczną i białą, które -stanowiąc spójną całość. Pizza Guseppe Mleczna i Biała Czekolada doskonale sprawdza się jako pożywny posiłek, czy pyszna przekąska o każdej porze dnia (i nocy ;-)).
Podobne, nietypowe lecz harmonijnie ze sobą współgrające kompozycje mogli osobiście poznać i rozsmakować się w nich uczestnicy kulinarnego spotkania pt. „Zaskakujące połączenia smakowe”. Warsztaty poprowadzili Basia Starecka i Piotr Bruś-Klepacki, a odbyły się w warszawskim studiu kulinarnym Cook Up. W trakcie wspólnego gotowania wszyscy uczestnicy pod czujnym okiem prowadzących, przygotowali dania składające się z oryginalnych połączeń takich jak: kukurydza i maliny, bób, truskawki i pomidory czy czekolada, chili i ser pleśniowy. Zwieńczeniem warsztatów był obiad, podczas którego degustowano przygotowane wcześniej potrawy. Był także czas na wymianę doświadczeń i uwag związanych z nowym produktem.
Więcej informacji na temat czekoladowej pizzy Guseppe od Dr. Oetkera znaleźć można na stronie internetowej producenta.